Inhoud

Redactioneel

Marieke Winkler

Toen op maandagavond 15 april het nieuws bekend werd dat de Notre-Dame te Parijs in brand stond, volgden geëmotioneerde berichten zich razendsnel op. Honderden Parijzenaren stonden op de bruggen en langs het water te kijken naar de vlammen die hoog boven het dak uitsloegen.

Plato's grot

Elisabeth den Hartog

In zijn beroemde allegorie van de grot reflecteert Plato op de gebondenheid van het denken aan vooronderstellingen en vooroordelen. Deze gebondenheid wordt in die allegorie voorgesteld als een gevangenschap in een onderaards verblijf.

Joseph Beuys

Jos Pouls

Op de mooie zomerdag van 16 augustus 1971 stopt de Volkswagen Kever van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) langs de stille weg tussen Meijel en Asten, een route die dwars door de Peel loopt. De onrust rond zijn ontslag als professor aan de kunstacademie van Düsseldorf is die weken op zijn hoogtepunt.

Slachtoffers van de drugsoorlog

Gemma Blok

Op de Duitse website Der Drogenwelt, onder het menu-item ‘Gedenken an Drogentote’, brandt een flakkerend kaarsje. Eronder worden de levens beschreven van jonggestorven heroïnegebruikers, met zelfgemaakte rouwkaarten ernaast. De doden worden liefhebbend gekarakteriseerd als gevoelige, gulle, hulpvaardige, avontuurlijke en vriendelijke mensen.

Het verleden bewandeld

Pieter de Bruijn

Een toerist die vandaag de dag over de Rotterdamse Coolsingel slentert, zal vooral een beeld krijgen van een moderne naoorlogse stad. Een enkel gebouw herinnert aan eerdere tijden, zoals het stadhuis uit 1920, het voormalige hoofdpostkantoor uit 1923 en een kantoorgebouw uit 1939, maar wat vooral overheerst, zijn panden in de stijl van de wederopbouw en paviljoens die met name in de jaren 70 van de twintigste eeuw zijn toegevoegd.

De replica van Hitlers bunker

Susan Hogervorst

Op een onbeduidend pleintje voor een Berlijns appartementencomplex staat een informatiebord. Hier bevond zich het grotendeels ondergrondse complex waar Adolf Hitler in de laatste oorlogsmaanden verbleef, samen met enkele getrouwen en de benodigde staf, en waar hij op 30 april 1945 zelfmoord pleegde.

© 2019 Open Universiteit | Lees de disclaimer en de privacyverklaring van de OU |Voor het colofon zie Over LOCUS |

Voor contact met de redactie kunt u mailen naar locus@ou.nl