In Memoriam Chris Peeters (1959-2019)


Op zondag 30 juni 2019 overleed tot ons grote verdriet, volkomen onverwacht en veel te vroeg, Chris Peeters, de art director van Locus.


Chris was vanaf het begin zeer betrokken bij de doorstart van Locus, Tijdschrift voor cultuurwetenschappen. Hoewel de vormgeving van Locus niet tot zijn hoofdtaken behoorde, was hij onverminderd enthousiast, ging hij na redactievergaderingen steeds gedreven aan de slag met het uitwerken van nieuwe ideeën. Nog vlak voor de lancering van Locus in oktober 2018 werkte Chris keihard om alles op tijd af te krijgen. Zijn doel was om de vormgeving altijd ‘spic en span danwel tiptop’ in orde te hebben.


Ook wanneer de redactie na drie of vier wijzigingen het toch net weer even anders wilde hebben bedacht Chris met gemak een nieuwe oplossing.

Met humor en begrip reageerde hij telkens weer op onze opmerkingen: ‘Chris, de tekst die nu verschijnt op het openingsscherm van Locus die klopt niet, hoor. Wat een vervelende bug. Is het in Heerlen ook zo regenachtig? Hier in Amsterdam wel.’ Chris kon dan antwoorden met de bevestiging dat het meteen opgelost zou worden en dat het in Limburg ‘nog “sunny side up” was’, waarbij hij in de mail een kaartje bijvoegde van buienradar. Attent was hij ook. Na de lancering van Locus zorgde Chris er samen met de afdeling communicatie voor dat er op de redactievergadering een prachtige taart werd bezorgd om het heuglijke feit te vieren.


Chris stelde zich altijd bescheiden op, en dat terwijl juist hij een heel belangrijke rol vervulde. Een online tijdschrift kan immers niet bestaan zonder een goede en doordachte vormgeving. Tijdens de Dag van het Onderwijs 2018 presenteerde Chris samen met een van de hoofdredacteuren Locus aan het publiek. Locus won de prijs ‘Onderwijsproduct van het jaar’, waar Chris bijzonder trots op was. Hij had dan ook grote affiniteit met het onderwerp van het tijdschrift: cultuur. Zo droeg hij afgelopen mei voor het laatste dossiernummer prachtige close-ups van een villa aan. Ook stuurde hij linkjes naar meer achtergrondinformatie en verwees naar een ‘moeilijke Italiaanse films uit de sixties’ waarin dat huis een rol speelde. ‘Dat vinden jullie best wel interessant, toch?’, schreef hij erbij. En dat was absoluut waar.


Tijdens de redactievergaderingen en talloze mails die over en weer werden gestuurd, hebben we Chris een beetje beter leren kennen. Zo probeerde hij ons warm te maken voor enkele van zijn design-lievelingen, waaronder een bijzondere Porsche: de ‘Trüffeljäger von Zuffenhausen’ ook wel ‘Pink Pig’ genoemd. Die ‘mag er ook wel zijn’ schreef hij tactvol toen een van de redactieleden beweerde dat er na de Porsche 256A coupé nooit meer een mooie Porsche is gemaakt. De foto van de Trüffeljäger nam hij in het Porsche museum in Stuttgart. Een bezoekje aan dit museum was volgens Chris zeer aan te raden. Chris deelde graag prachtige foto’s, per mail of via zijn Facebook pagina. Foto’s die blijk gaven van oog voor detail, maar ook van humor, bijvoorbeeld door een bijzondere hoek of een verrassend element, of door een grappige begeleidende tekst.


Chris was een enthousiaste en begenadigde fotograaf. De coverfoto van Locus (‘de man met de bril’) is ook van zijn hand. Hij fotografeerde ook graag oude gebouwen en kwam met het idee om in Locus iets over de Bismarcktürme te schrijven: de gedenktorens gewijd aan Otto van Bismarck die overal in Duitsland te vinden zijn. Om ons enthousiast te maken had hij alvast een elegante video opgenomen van de Bismarckturm bij Aken (‘in plaats van foto's kan je ook video's gebruiken in Locus’), waarin de zachtjes bewegende bladeren de verstilling van het monument subtiel benadrukken. Deze video, bovenaan dit in memoriam, vinden we een mooi eerbetoon aan hem.


We zullen Chris verschrikkelijk missen, als creatieve professional, maar vooral om zijn vriendelijke, geduldige en humoristische persoonlijkheid. Er waren hem nog zoveel meer mooie jaren gegund.


© 2019 Open Universiteit | Lees de disclaimer en de privacyverklaring van de OU |Voor het colofon zie Over LOCUS |

Voor contact met de redactie kunt u mailen naar locus@ou.nl