LOCUS Columnreeks Black Lives Matter
Introductie
Publicatiedatum: 24 februari 2022
Tijdens de lockdown in het najaar van 2020 en voorjaar van 2021 nam een honderdtal studenten van alle faculteiten van de Open Universiteit deel aan een leesclub die maandelijks digitaal bijeenkwam. Onder het mom van ‘educate yourself’ stond een reeks klassiekers in de anti-racistische literatuur op het programma.
Hoewel de dominante groep gevormd werd door witte deelnemers en studenten met een Nederlands-culturele achtergrond, namen er ook studenten van kleur deel, net als studenten met een andere culturele achtergrond. Dit beïnvloedde natuurlijk de gesprekken die volgden, over werken als Anton de Koms Wij slaven van Suriname en Ann Petry’s The Street. Die gesprekken waren soms ongemakkelijk en zelfs pijnlijk – vooral voor de studenten van kleur, die niet altijd meteen op begrip konden rekenen. Aardig wat witte studenten merkten tijdens de discussies niet alleen te worden geconfronteerd met de denkbeelden van de andere deelnemers, maar ook met zichzelf: waren ze zich wel echt zo bewust van de hedendaagse problematiek rond racisme als ze dachten? En waren perspectieven van andere deelnemers wel echt zo dogmatisch als ze aanvankelijk meenden?
Zes deelnemers aan de leesclub – vrouwen en mannen uit verschillende opleidingen en met verschillende culturele achtergronden – besloten over de inzichten die ze tijdens de leesclub opdeden te schrijven. Hun stukken presenteert LOCUS nu in een zesdelige reeks. In elk deel stelt één student één boek centraal en gaat na hoe dat boek zijn of haar denkbeelden heeft beïnvloed, tot welke inzichten het hem of haar gebracht heeft en welke dingen hij of zij nu besloten heeft anders te zullen doen in zijn of haar beroepspraktijk. Die inzichten zijn verschillend van aard en reflecteren de geleefde ervaringen van de auteurs. Uit hun stukken blijkt bovendien hoe verbonden hun geleefde ervaringen zijn met hun posities in de samenleving.
LOCUS neemt zelf geen stelling in het debat, maar biedt de visies van de auteurs een podium, uit overtuiging dat een open dialoog noodzakelijk is. We openen de reeks met de bijdrage van Simona Wiegman die door Anton de Koms Wij slaven van Suriname doordrongen raakte van de noodzaak dat Nederland zijn zelfbeeld aanpast.
‘Columnreeks Black Lives Matter: Introductie’, Locus – Tijdschrift voor Cultuurwetenschappen 25 (2022). https://edu.nl/uckth
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
© 2022 Open Universiteit | Lees de disclaimer en de privacyverklaring van de OU | Voor het colofon zie Over LOCUS | Voor contact met de redactie kunt u mailen naar locus@ou.nl